Indkøbskurv 0,00 DKK

Hvorfor taler vi altid om strikkefasthed og strikkeprøver ?

Oprettet d.

Hvorfor taler vi altid om strikkefasthed og strikkeprøver ?

Hvis du har undret dig over disse begreber – og måske har oplevet at dit strik blev for stort eller for småt – så læs med her, så skal jeg prøve at forklare det.

Første valg, når man for eksempel skal strikke en bluse, er størrelsen.

I opskriften står altid hvilken overvidde trøjen har, når den er færdig, og ud fra den oplysning sammenholdt med ens eget mål og personlige præference for, hvor tæt eller løst ens tøj skal sidde, vælger man en størrelse.

Fakta: Overvidden på trøjen er bredden under ærmegabet. Måler du fra side til side på blusen, så husk at gange med 2, så du har omkredsen hele blusen rundt. Din egen overvidde måles rundt om brystet.

Nu ved man hvilken størrelse, man vil strikke, og så skal den færdige trøje passe med målene.

Så kommer strikkefastheden i spil.  I alle opskrifter er angivet en strikkefasthed.
Det kan for eksempel være: Strikkefasthed: 22 masker = 10 cm. i bredden i glatstrik. 
(Ofte er der også angivet antal pinde, der er strikket på 10 cm. i højden. Læs mere om højden længede ned i indlægget.)

Det betyder, at når man strikker derudaf, så skal der være 22 masker på 10 cm. i bredden.

Hvordan finder man så ud af, om man har det ?

Strik en strikkeprøve.

Fakta: sådan strikkes en strikkeprøve.

Antal masker: Slå altid flere masker op end strikkefasthedstallet. Gerne 10 ekstra masker. Skal man ramme en strikkefasthed på 22 masker = 10 cm, så slå 32 masker op. Fordi siderne på strikkeprøven kan flane lidt, eller trække sig sammen, med andre ord så er de første og sidste masker ikke gode at måle på.

De 2-4 første og sidste masker i hver side strikkes ret på alle pinde, så ruller siderne ikke ind mod midten.

Start med af strikke 4-6 pinde ret og slut på samme måde, så får du en pæn strikkeprøve, der er nem at måle på.

Efter de første 4-6 pinde strikkes der glatstrik, hvis strikkeprøven skal måles på glatstrik. Eller der strikkes mønster eller strukturstrik, hvis det er angivet i opskriften.

Pind: begynd med at bruge opskriftens vejledende pind - med mindre du ved af erfaring, at du sikkert skal et halvt eller helt nummer op eller ned i pindestørrelse. Den vejledende pind er den, der bruges til kroppen på trøjen….ikke den der bruges til eventuelle ribkanter.

Hvad slags strik skal strikkeprøven strikkes i: som regel måles strikkefastheden i glatstrik, men er blusen strikket i mønsterstrik eller patent, så skal strikkeprøven også strikkes i mønster eller patent. Det står nævnt i opskriften.

Hvor stor skal strikkeprøven være: traditionelt laves en strikkeprøve 10 cm. i højden, som regel kan man nøjes med lidt mindre.

Antal masker i højden: af og til angives også antal masker, der skal være på 10 cm. i højden. Dette er knap så vigtigt at overholde, som antal masker i bredden. Fordi man som regel strikker længden på kroppen og ærmerne efter længde opgivet i centimeter og ikke antal pinde.

Der er dog en undtagelse ved strik efter diagram: meget nordisk strik har et rundt bærestykke, hvor der strikkes mønster efter diagram. For eksempel mange sweaters strikket i Lopi garn fra det islandske IsTex garn. Her er det vigtigt, at strikkefastheden også overholdes i højden, da bærestykket og højden på ærmegabet ellers vil blive for for høj eller lav

En lille spidsfindighed: strikkeprøven strikkes frem og tilbage med en ret- og vrangpind. Men blusen strikkes rundt i ret – altså uden vrangmasker. Finten er her, at nogle oplever, at de strikker løsere på en vrangpind end en retpind. Er det tilfældet er en strikkeprøve med ret- og vrangpinde ikke direkte sammenlignelig med en bluse strikket rundt på rundpind, fordi strikkefastheden vil være en lille smule anderledes. Løsningen er at strikke retmaskerne med én pindestørrelse og rangmaskerne med en pind, som er et halvt nummer mindre. Eller strikke strikkeprøven rundt på rundpind. Vælger man den løsning, skal man slå dobbelt så mange masker op.

Skal strikkeprøven vaskes og evt. blokkes før den måles: ja, hvis det står i opskriften, så skal man gøre det, og så måle prøven, når den er tør. Det er fordi, noget garn ændrer sig meget i vask.

Måling af strikkeprøven: Min anbefaling er, at prøven ligger fladt på et  bord, og der må ikke trækkes i strikket af en rundpind eller på anden måde være noget, der trækker strikket sammen eller udvider det.

Det er allerbedst hvis man sætter maskerne over på en plasticwire, og så bruger et centimetermål eller en lineal, som man lægger på tværs af strikkeprøven. Så tæller man maskerne på 10 cm.  Det kan være, at der er 22 masker på 10 cm. i bredden…..juhu, så passer din strikkefasthed med den strikkefasthed, der er nævnt i opskriften. Og så kommer din trøje til at passe med målene i opskriften.

 

Hvad så hvis min strikkefasthed ikke passer ?

Ja, så bliver din trøje større eller mindre, end du havde planlagt.

Hvis antallet af masker er større ?

Strikket vil føles tæt og kompakt.

Det vil sige, at man har fået klemt flere masker sammen på 10 cm., end man skulle. Der er strikket strammere, og trøjen bliver mindre. Løsningen er at strikke på en tykkere pind, så maskerne fylder mere, og så bliver der ikke plads til så mange på 10 cm. Lav en ny strikkeprøve, hvor du går et halvt eller helt nummer op i strikkepind og mål så igen. Gentag indtil du rammer strikkefastheden, og nogen gange skal man strikke på en pind, der er noget større, end den, der er brugt i opskriften.  

Hvis antallet af masker er mindre:

Strikket vil føles åbent og slasket.

Det vil sige, at man ikke har nok masker på 10 cm., fordi den enkelte maske fylder for meget. Der er strikket løsere, og trøjen bliver større. Løsningen er at bruge en tyndere pind, så maskerne bliver mindre, og så bliver der plads til flere på 10 cm. Lav en ny strikkeprøve hvor du går et halvt eller helt pindenummer ned og mål så igen. Gentag indtil du rammer strikkefastheden, og nogen gange skal man strikke på en noget mindre pind, end den der bruges i opskriften.                                                                                                                                                                                                                                                

Men hvad nu hvis man vil i gang med at strikke og ikke gider strikkeprøver?

Ja, så laver man alligevel en strikkeprøve…bare i stor størrelse. Og måske passer trøjen perfekt…..eler også kan en anden få glæde af den 😊

 

Og så er det gode spørgsmål til sidst: Hvem bestemmer egentlig strikkefastheden ?

I første omgang er det garnproducenten, der har udviklet garnet. Udfra en kombination af garnets fibre, tykkelse og ønsket holdbarhed og udtryk i strikket er der en anbefalet strikkefasthed. Det er det tal, der står på banderolen på garnet, og som også altid står nævnt som information om garnet på diverse webshops.

Dernæst er det designeren der fastsætter en strikkefasthed, når vedkommende laver en strikkeopskrift. Og det er altid strikkefastheden i opskriften, man skal rette sig efter. Nogle gange har en designer afveget fra garnfirmaets tanke om,  hvordan et bestemt garn skal strikkes. Måske vil designeren have meget tæt og kompakt strik, eller måske løsere og mere åben strik, alt efter hvordan det færdige udtryk på blusen, sjalet eller noget helt andet skal være. Og det er ikke sikkert, at den enkelte strikker kan lide det samme som designeren, men så er der heldigvis mange andre opskrifter at vælge i mellem.

 

Strikkeren bestemmer strikkefastheden Det vigtigste er nok, at vi som strikkere selv bestemmer, hvordan vi kan lide vores strik. Alt det ovenstående om strikkefasthed handler om, hvordan man håndterer en opgivet strikkefasthed i en opskrift, så blusen kommer til at passe med de opgivne mål, og så man har forståelsen af, at trøjens færdige mål ændrer sig, når strikkefastheden ændrer sig.

Husk: Det er hverken mere forkert eller mere rigtigt at strikke som man vil,  lige ud af ens eget hoved og med egne pinde.

 

Til sidst vil jeg skrive om, hvordan strikkefastheder udregnes og ændres.

Find strikkefastheden på en strikkeprøve eller noget, der er strikket:
Tæl hvor mange masker der er på 10 cm. i bredden, så har du strikkefastheden.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar